GPT 3 NEDİR

GPT 3 NEDİR

GPT-3, Elon Musk ve Sam Altman tarafından kurulan OpenAI’in üzerinde birkaç yıldır çalışma yürüttüğü bir yapay zekâ teknolojisi.
Başka bir deyişle de OpenAI’ın 2015 yılında bir milyar dolardan fazla bir yatırımla toplum yararına insan düzeyinde yapay zekâ teknolojisi üretmek için ortaya çıkardığı son icadı.

OpenAI’de çalışan 31 mühendis ve araştırmacıdan oluşan grup projeyi 28 Mayıs 2020’de tanıttı. Ekip, GPT-3’ün kapasitesinin selefi GPT-2’ye nazaran iki kat fazla olduğunu ve türünün en gelişmiş örneği olduğunu belirtmiştir. GPT-3’ün parametre sayısı, daha küçük kapasiteli önceki sürümlere kıyasla daha doğru çalışmasını sağlamaktadır.
GPT-3’ün kapasitesi, Microsoft’un Turing NLG’sinin on katından fazladır.

11 Haziran 2020’de OpenAI, kullanıcıların OpenAI’nin yeni teknolojisinin “güçlü yönlerini ve sınırlarını keşfetmesine” yardımcı olmak için kullanıcı dostu GPT-3 API’sine (“makine öğrenimi araç seti”) erişim talep edebileceklerini duyurmuştur. Davetiyede, bu API’nin neredeyse “tüm İngilizce komutları” tamamlayabildiğini yazmaktadır.
OpenAI GPT-3 API’nin erken sürümüne erişim hakkı olan bir kullanıcıya göre, GPT-3 “inanılmaz derecede tutarlı metinler” yazma konusunda “ürkütücü derecede iyiydi”.

GPT-3, insanlar tarafından yazılan makalelerden ayırt etmekte güçlük çekilen haberler üretebildiğinden”, GPT-3’ün hem yararlı hem de zararlı uygulamaların geliştirilmesinde kullanılabileceği düşünülmektedir. Araştırmacılar 28 Mayıs 2020 tarihli makalelerinde GPT-3’ün potansiyel zararlı etkilerini detaylıca açıklamışlardır. Yanlış bilgi üretimi, spam, kimlik avı, yasal ve hükümet süreçlerinin kötüye kullanımı, sahte akademik makale yazma ve sosyal mühendislik potansiyel zararlı etkilerden bazılarıdır.
Yazarlar, bu risklerin azaltılması konusunda araştırmalar yapılması için bu tehlikelere dikkat çekmektedir.



Peki GPT-3 Yapay Zeka tam olarak neler yapabiliyor ?
 

– Bilgisayar kodları yazabiliyor.

– Tıbbi sorulara cevap verebiliyor.

– Tarihi şahsiyetlerle sohbet edebilmesini sağlayan bir bot.

– Google gibi ancak soru ve cevaplar için soru tabanlı bir arama motoru.

– Dil ve sözdizimi bulmacalarını, sadece birkaç örnek yardımıyla çözebiliyor.

– Çeviri yapabiliyor.

– Blog yazıları yazabiliyor.

– Yaratıcı kurgular oluşturabiliyor.

– Müzik besteleyebiliyor.

– Resimleri tamamlayabiliyor.

– Röportaj yapabiliyor.

Bununla beraber insanoğlu bir sıçrayışa daha imza attı.



YAPMIŞ OLDUĞU RÖPORTAJDAN KISA BİR KESİT

Arjantin’den bir bilgisayar mühendisi, yapay zekadan Einstein gibi davranmasını isteyip bir röportaj yapmış.

MA: Albert Einstein. Tanıştığımıza memnun oldum. Ben Manuel Araoz ve seninle tanışmak için gelecekten geldim (gülümseme)

YZ: (kahkaha) Oh, gerçekten mi? Gelecek nasıl?

MA: Harika! Hangi yıldayız?

YZ: 1947. Ocak ayı. Burası Princeton, NJ. Şu anda Amerikadasın.

MA: İsminiz Albert Einstein, değil mi?

YZ: Doğru.

MA: Yazmakta olduğum bir kitap hakkında size birkaç soru sorabilir miyim? Çağımızın büyük zihinleriyle ilgili…

YZ: Sanırım birkaç dakikamı ayırabilirim.

MA: Çok teşekkür ederim.

YZ: Hadi bakalım. Ne istiyorsan sorabilirsin.

Röportaj böyle başlayıp önce kişisel hayat hikayesi ve sonra da Einstein’ın teorilerinin ayrıntılarıyla devam ediyor. Mesela şu soruya verdiği cevaba dikkat edin…

MA: Şu ana kadar bilim dünyasına yaptığınız katkıları nasıl tarif edebilirsiniz?

YZ: Şey, fizik alanında epeyce önemli katkılar yaptığımı söyleyebilirim.

MA: Biraz daha anlatın lütfen.

YZ: Her şeyden önce fotoelektirk etkisi ve kuantum mekaniği alanındaki çalışmalarım, kuantum fiziğinin gelişimi için önemliydi.

MA: Kuantum fiziği ne demek? Kusura bakmayın, fizikçi değilim de…

YZ: Şöyle anlatayım, yüzyıl kadar önce Evrene dair anlayışımız, onun nasıl çalıştığına dair bilgimiz çok azdı. Ucu açık epeyce bir soru vardı. Mesela atom neyden yapılmıştır ya da ışık nasıl bir şeydir gibi sorular…

Burada röportaja bir ara verelim. Dikkat ettiniz mi? Bu tür sorulara normalde günümüzün modern arama motorları da cevap verebilir. Ancak bu yapay zeka başka bir kişinin ağzından konuşuyor. Üstelik önce genel ve kısa cevaplar veriyor. Siz onunla sohbeti ilerlettikçe kademe kademe kendisini açıyor. Yani sadece bilgi anlamında değil, davranış biçimi olarak da insanı taklit ediyor. Bu sanal röportajı yapan kişi Einstein dışında, yapay zekanın Marie Curie, Isaac Newton, Rahibe Teresa, Charles Darwin ve Kleopatra gibi kişilikleri de oynamasını istemiş ve onlarla yaptığı röportajlardan bir kitap hazırlamaya başlamış.

2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir